Uzun zamandır süregelen, aşure tarifi verir misiniz, sizin tarifinizi denemek istiyoruz baskıları sonucunda nihayet Özgenin Oltası'nda bir aşure tarifi var artık :) Şaka bir yana, benim de çok istediğim bir şeydi, çünkü annem gerçekten güzel aşure yapar, ama tarif istediğimde genelde ölçüleri veremezdi :) Ya da yaptığında benim fotoğraf çekmeye fırsatım olmazdı. Bu sene artık bu gidişe bir dur demek lazımdı, annem yaptı ben yazdım, sonra da fotoğrafladım. Ve sonunda sizin karşınıza çıkardım. Umarım siz de yapar ve beni anarsınız.
Bu tarif, anneannemden anneme yıllardır bizim ailede kullanılan ve herkes tarafından çok beğenilen bir tarif. Özellikle çok şekerli olmaması, kıvamının ne taş gibi ne de çok sulu olması, kuru meyvelerin minik minik doğranması, inmesine yakın içine katılan süt sayesinde renginin beyaz kalması benim sevdiğim tarafları.
Hazırlama aşamasında da, okuduğum bazı tariflerden farklı yanları var, mesela buğdayı bir gece önceden suya koyuyorlar ama annem önce kaynama noktasına kadar ısıtıp kaynamaya başlayınca ocaktan alıyor, öyle bekletiyor sabaha kadar, o zaman sabah bir bakıyorsunuz buğdaylar patlamış, pirinç yumuşamış. Böylece pişsin diye saatlerce aşure kaynatmanız gerekmiyor.
Kuru meyveleri de bazıları önceden suda bekletiyormuş, anneme sordum, yok canım direkt atıyorsun, diri kalmıyor yumuşuyor zaten dedi. Ee süper dedim fazladan uğraşmıyoruz o zaman.
Sonuç olarak yapması biraz uğraştırıcı da olsa, sonrasında komşularla, arkadaşlarla paylaşmanın mutluluğu her şeye değiyor. Biz de bu sene annemle 1 kg dan yapıp paylaştık. Dilerim hepimize bereket getirir. Aşağıda tam ölçülü aşure tarifini yazıyorum, siz de yaparsanız yorumlara beklerim :)
Aşure
Malzemeler
1/2 kg aşurelik buğday
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru üzüm (sarı)
1 su bardağı minik doğranmış kuru incir ve kuru kayısı
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Üstünü süslemek için nar tanesi, ceviz, fındık, fıstık, hindistan cevizi, tarçın
Hazırlanışı
1) Bir gece önceden nohut ve fasulyeleri ayrı ayrı kaplara koyup üstüne çıkacak kadar su ekleyerek, ıslatın. (sabaha kadar beklesin)2) Buğdayı duru su akana kadar 4-5 su elinizle ovalayarak yıkayın, pirinci de yıkayıp bir tencereye buğdayla birlikte koyun, üstünü 4 parmak geçecek kadar su koyup kısık ateşte kaynayana kadar tutun. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Sabaha kadar tencerede bekletin. (Bu şekilde yapınca sabaha kadar buğday ve pirinç iyice yumuşuyor ve pişmesi kolay oluyor)3) Ertesi gün nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede az suyla haşlayın. Fasulyeyi 10 dk. nohutu 20 dk kadar tutun. Fasulye çok pişerse dağılır güzel olmaz.4) Aşureyi pişireceğiniz tencereye buğday ve pirinci alın, akşam koyduğunuz suyu büyük ölçüde çekmiş olacak, üstüne 2-3 parmak çıkacak kadar sıcak su ilave edip, orta ateşte biraz kaynatın. (karıştırmayı ihmal etmeyin, dibini tutmasın)5) Fasulye ve nohutu ekleyip 10-15 dk kadar kaynatın, arkasından şekeri ve portakal kabuğu rendesini ekleyin. Karıştırarak şeker eriyinceye kadar 5-10 dk pişirin.6) Kuru meyveleri ekleyin (Kuru meyveleri ben minik minik seviyorum, siz istediğiniz boyutta doğrayın) Karıştırarak 5 dakika pişirin. 7) Ocaktan almadan önce 1 bardak sıcak süt ve vanilya ekleyin, 2-3 dk daha kaynatıp kapatın. (süt hem aşurenin beyaz olmasını sağlıyor hem de buğday kokusunu alıyormuş)8) Aşurenin suyunu kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, pişirirken baktınız suyu çok azaldı, sıcak su ilave ederek pişirmeye devam edin. Dolaba konduğunda da bir miktar katılaşacaktır, onu da göz önünde bulundurun.
Ben de aşureyi aynen bu şekilde yapıyorum, buğdayları önceden bir taşım kaynatıp o su içinde bekletiyorum. Bence tadı ve kıvamı kesinlikle farkediyor. Ayrıca şekeri de az kullanabilmek için armut ya da elma koyuyorum. Elinize sağlık fotoğraflar da aşure de çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilEvet evet kıvamını da etkiliyor aslında bir taşım kaynatıp bekletmek. Eskilerin bildiği vardır mutlaka :) Armut ve elma da çok yakışıyor, kendim yapsam denerdim ama annem bildiği şeyden şaşmaz, hiç karışmadım :)) Sevgiler...
SilMerhaba,
YanıtlaSilNohut ve kuru fasülye koymadan diğer malzemeleri aynı ölçülerle pişirirsek aynı kıvamı tutturur muyuz acaba? Bizde aşurenin içinde baklagil çok tercih edilmiyor da..
Suyunu ona göre ayarlarsınız, baklagil olmadan nasıl olur bilemiyorum, ben en çok onları seviyorum, ama kıvamında sıkıntı olmaz, zaten pirinç ve buğday veriyor kıvamını diye düşünüyorum.
SilBütün badem koymak istesek kaynatma asamasi nasil olur, bir fikriniz var mi?
YanıtlaSilİndirdikten sonra içine katabilirsiniz diye düşünüyorum, nasılsa pişmesine gerek yok :)
SilBu malzemelerden kaç kase çıktı acaba?
YanıtlaSilYaklaşık 20-25 kase çıkıyordu sanırım.
SilMerhaba, bu sabah itibariyle hazırlıklara başladım, sizin tarifinizle yapacağım, tadı muhakkak güzel olacaktır :) yaptıktan sonra da paylaşacağım. Kaseleriniz çok hoş duruyor, nereden aldınız acaba ? :) Teşekkürler.
YanıtlaSilSonucu heyecanla bekliyorum. Kaseler 10 yıl önce bir komşunun düğün hediyesi olarak gelmişti. Ben de çok seviyorum.
SilBen denedim tadı harika yalnız bizim damak zevkimize göre şekeri fazla geldi. 4 su bardağı filan denenebilir belki.
SilBen 5 bardakla yaptım ilk seferinde (900 gr şeker) az buldu çoğu kişi. Sonraki sefer 1 kilo şeker koydum :) Tabii ki damak tadına göre ayarlamak lazım. Ama standarda göre 5 bardak bile az gelebiliyor. O yüzden tadarak eklemek en iyisi. Afiyet olsun.
SilSonuç çok güzel oldu tabi ki :) 4 bardak şekerle yaptım, şeker oranı tam bize göre oldu. İş arkadaşları ve aile arasında 2 günde tükendi. Bu hafta sonu tekrar yapacağım sanırım :) Tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilÇok sevindim beğenmenize, afiyet bal olsun. Allah kabul etsin.
Sil