Siz de zaman zaman evinizdeki eşyaların içinde boğulduğunuzu hissediyor musunuz? Ne kadar toplarsanız toplayın sürekli dağılan bir evde yaşamaktan sıkıldınız mı? O instagramda gördüğünüz düzenli, tablo gibi evleri içten içe kıskandığınız oldu mu? Eğer evet diyorsanız sizin de Marie Kondo ile tanışma zamanınız gelmiş demektir :)
1 ay kadar önceydi sanırım, Devletşah yere yığılmış bir sürü giysinin fotoğrafını paylaşmış, ne ki bu diye altındaki yazıyı okuduğumda Konmari diye bir metod'dan bahsediyordu. Normalde bakıp geçerdim belki ama bir şey dürttü beni, google'a konmari yazdım ve karşıma çıkan sayfalara dalıp gittim. Çok etkilenmiştim. Daha önce nasıl duymadım diye de şaşırdım açıkçası.
Siz de benim gibi ilk kez duyuyorsanız sizi daha fazla merakta bırakmadan kısaca Konmari nedir bahsedeyim.
- Konmari Methodu, Marie Kondo ismindeki Japon bir ablanın bulduğu ev düzenleme, derleme toplama metodu. Sadeleşme yolunda ilk adım gibi aslında.
- Kendisi azıcık bu işle kafayı bozmuş da diyebiliriz, 5 yaşından beri derleyip toplama üzerine kitaplar okuyup evde uyguluyormuş, hatta aile fertlerini canından bezdirdiği de olmuş :)
- Artık bu konuda dünya çapında bir uzman ve kişilere evlerini toplamak konusunda danışmanlık yapıyor.
- İki kitabı var, ilk kitap "The Life-Changing Magic of Tidying Up" (Derleyip Toplamanın Hayat Değiştiren Sihri gibi bir anlamı olsa da Türkçe'ye "Hayatı Sadeleştirmek için Derle Topla Rahatla" olarak çevrilmiş. Diğer kitabı da "Spark Joy". Henüz okumadım ama ilk fırsatta alıp okuyacağım.
- Bu metoda göre önce eşyalarınızı ayırıp atılacakları atacak/vereceksiniz sonra da Konmari katlama yöntemiyle yeniden yerleştireceksiniz.
- Toplama kısmını oda oda yapmayacaksınız, kategoriler bazında ilerleyeceksiniz, mesela önce giysiler (başka odalarda giysileriniz varsa onların da hepsini alıp ortaya döküyorsunuz), sonra kitaplar, sonra evraklar, ıvır zıvırlar gibi.
- Atma kriteriniz işinize yarayıp yaramadığı yada bir ara kullanırım değil, size keyif verip vermediği olacak. Kitabın genel mantığı da bu zaten. Size keyif vermeyen hiçbir şeyi evde tutmayın.
Ve en güzeli de bu yöntemle evi düzenlediğinizde bir daha asla toplama ihtiyacı duymayacağınızı iddia ediyor sevgili Marie :) Bu başta çok ütopik gibi görünse de, 1 ay önce düzenlediğim çorap çekmecesinin hala ilk günkü kadar düzenli durduğunu görünce inanmaya başladım diyebilirim :)
Bu şekilde tüm mantığı anlatmak kolay değil, bence kitabı okumak bir çok açıdan faydalı oluyor. Şu sözü çok hoşuma gitti mesela "Küçük yaştan beri odanı topla derler ama kimse bunun nasıl yapılacağını anlatmaz" diyor. Kesinlikle haklı, ben şu yaşıma geldim, toplamanın gerçek anlamını yeni öğrendim :)
Bir kere en önemlisi evde herşeyin bir yeri olmalı diyor, hemen tabii canım demeyin, sizin evde yeri belli olmayan orada burada duran şeyler yok mu, ya da mesela cüzdanınızın bir yeri var mı yoksa çantanızda mı duruyor? Marie abla diyor ki çanta bir depolama alanı değildir. Çantanızdakileri akşam gelince çıkarıp yerlerine koyun (Bu kısım benim yapamayacağım bir şey, her gün aynı çantayla aynı eşyalarla işe gidiyorum, deli miyim çıkarıp tekrar koyayım :)))
Kitapta en ufak şeyler hakkında bile yorumlar var, mesela evde oraya buraya konmuş bozuk paralarınız var mı sizin de? Bir montun cebinde, bir çantanın gözünde, masada bir kabın içinde gibi. Diyor ki hepsini bir tek yerde toplayın. Yani her şeyin bir yeri olsun. O zaman sorun çözülecek. Hem dağınıklık bitecek hem de aradığınızı kolayca bulacaksınız.
Bu arada hoop diye olacak bir şey değil, bu toplanma süreci 6 ay-1 sene sürebiliyormuş. Belki vaktiniz çoksa daha çabuk da halledebilirsiniz. Ama ben önce giysilerden başladım, sonra nevresim, havlu gibi şeyleri ve kitapları hallettim. Hala önümde çok yol var, mutfağı en sona bıraktım mesela, çünkü kitapta mutfakla ilgili çok detay yok, nasıl bir yol izleyeceğime karar veremedim.
Kendi deneyimlerimden biraz bahsedecek olursam, yöntemle ilgili beni ilk etkileyen kısmı katlama metodu oldu, bu sayede inanılmaz şekilde yer açılıyor dolaplarda. İlk başta yok canım o kadar da boşalmaz herhalde dedim ama sonuca inanamadım. Resmen hafiflemiş hissediyorum. (Katlama metodunun ne olduğunu merak ediyorsanız google'da konmari diye aratın göreceksiniz)
Kitapta çok katı kurallar var ama siz onları biraz esnetebilirsiniz tabii, mesela diyor ki tüm giysileri önce odanın ortasına yığın, dolabı tamamen boşaltın. Sonra tek tek elinize alıp, "bu bana keyif veriyor mu" diye sorun. Benim tüm dolabı boşaltacak ve yerleştirecek kadar vaktim hiç bir zaman olamayacağı için Gökçe'nin uyku saatlerinde fırsat bulup bölüm bölüm yaptım o işi. (bir gün tişörtler, bir gün iç çamaşırları bir gün pantolonlar gibi)
Sonra kalmasını istediklerinizi belirleyin (bence bu da güzel bir bakış açısı bunu atmak istiyor muyum diye değil de bunun kalmasını istiyor muyum diye sormak daha etkili oluyor) Sonra bunları dolaba yerleştirmek için kutulardan yararlanın, bu aşamada ayakkabı kutularının çok işe yarayacağını söylüyor, maalesef ben hepsini direkt attığım için elimde sadece 1 tane vardı, ama 2-3 tane şeffaf kutu buldum, tişörtleri bunun içine dikey şekilde dizip çekmeceye öyle koydum. Ve dolapta farklı raf ve çekmecelere dağılmış tisörtleri tek bir çekmeceye sığdırdığım an dünyanın en mutlu insanıydım. Her gün açıp açıp dolaplara bakıyor ve inanamıyorum.
Görsel alıntıdır, ama benim çekmeceler de buna yakın durumda şu anda:) |
Konmari metodunun dikey yerleştirme olayı şu açıdan çok önemli; ben her sezon değişiminde aaa bunu hiç görmedim, görsem giyerdim dediğim bir şeylerle karşılaşıyorum :) Araya bir yere girmiş oluyor, dolabın arkasında kalmış oluyor falan filan ve bu beni sinir ediyor. İşte bu katlama yöntemi bu sorunu çözüyor, herşeyi rahatça görüyorsunuz, alttakini çekince her şey dağıldı sorunu da yok. Aradan çekip alıyorsunuz diğer hersey yerli yerinde duruyor.
Nevresim çekmecemde mesela sürekli üstteki 2 nevresimi kullanıyordum, alttakileri çekip almak zor geliyordu. Ve de sığmıyordu çekmeceye, şu anda hepsini konmari yöntemine göre katlayıp dizdim, çok mutluyum çok. Üstelik 1,5 çekmeceye sığan nevresim ve çarşaflar tek çekmeceye rahatça sığdı.
Anlatacak çok şey var aslında ama şimdilik bu kadar yeter. Sizin de ilginizi çektiyse youtube videolarını izleyip, konuyla ilgili yazılar okuyun mutlaka, baktınız aklınıza yattı kitabını da alıp okuyun. (Türkçesi şu anda temin edilemiyor durumda, ingilizceniz varsa ingilizce okuyun çok kolay bir dili var anlamanız zor değil, ben Kindle'a indirdim okudum)
Kitapta saçma bulacağınız yerler de olacaktır, çünkü burada biraz da Japon felsefesi ve yaşam biçimi giriyor işin için, mesela vereceğiniz giysilere teşekkür edip ayrılın falan gibi şeyler var, dediğim gibi birebir yapmanıza gerek yok, ama genel olarak çok ilham verici, harekete geçirici bir kitap. Ben şahsen ciddi aşk yaşıyorum Konmari metoduyla. Keşke daha erken yaşta öğrenseydim diye de üzülmüyor değilim. Neyse geç olsun güç olmasın :))
Eğer sizin de konmari deneyimleriniz varsa mutlaka duymak isterim, yorumlara yazarsanız harika olur, belki yeni fikirler gelir.
Sadece dikey çekmece yerleştirme kısmını yaklaşık 3 aydır kullanıyorum ve dediğiniz gibi inanılmaz mutluyum sonuçtan...
YanıtlaSilÇok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık
Çok teşekkürler :) Dikey yerleştirme gerçekten hayat kurtarıcı bir yöntem. Tüm çekmecelerim ferahladı ve artık nerede ne var görebiliyorum :)
Silo zaman bol çekmeceli bir dolap mı lazım?
Sildolap içleri nasıl olabilir?
Ben de en başta öyle düşünmüştüm, aslında en güzeli bol bol çekmece. Ama çekmece olmayan raflı yerlere de kutular kullanarak çözüm bulunuyor. Ben öyle yaptım. Tabii imkanı olanlar o kısımları çekmeceye çevirirse daha da kullanışlı hale gelir :)
Silözge yöntem beğenilen bir akım olarak gelişmiş demek ki kullanıcıları memnun kalıp yaymışlar ama özü tabiki güncel hareketlerden çıkmıştır
YanıtlaSilkonmari ne duydum ne bildim ama bir çok eşyamı bende bu yöntemlerle depoluyorum
atletlerim için bir model alt çamaşır için başka çoraplar için de benzer yöntemlerle çekmece ve dolapları kullanışlı hale getiriyorum
demek ki bu yöntem olarak dünyaya salınmış ve sen dahil üç kişiden daha duydum ve sayenizde araştırıp kendi tekniklerime ilaveler yaparak bu kolaylıklardan yararlanmaya çalışacağım.. tabi önce sorun dolap nasıl modelde çekmece ve eşya sayıları
bunların hepsini bir düşündüğümüzde sonuç daha olumlu olur
hep derim ben insan eşyaya hizmet etmemeli eşyalar insana hizmet etmeli..
faydalı bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim
sevgiler ♥
Ben teşekkür ederim canım yorumun için. Dediğin gibi dünyada bilinen bir yöntem, Marie Kondo da epeyce ünlü olmuş, tv lerde falan boy gösteren bir kadın :) Kitapta da yerleştirme işinden önce fazlalıklardan kurtulma yollarını anlatıyor. O kısımları da çok faydalı oldu benim için. Bakış açımı değiştirdi diyebilirim. Öpüyorum çok, sevgiler.
SilÖzge harika bir yazı olmuş! Ben de detaylı bilgi edineceğim. Tam da kışlıkları yerleştirdiğim ve yerleştirirken de bunları asla giymeyeceğim ama dursun dediğim bir günde işaret gibi geldi. Gerçi yanlışlıkla da olsa bazı şeyleri doğru yaptığımı da fark ettim. :)
YanıtlaSilDevamı için kitabı mutlaka edineceğim.
Sevgiler...
Yelizcim mutlaka al kitabı, o dursun giyerim dediğin çoğu şeyden kolayca vazgeçeceksin zaten :) Verdikçe daha da rahatlayacaksın.
SilÖzge ben de kitabı okudum ama asıl etkilendiğim şey iki belgesel oldu, Obsessive Compulsive Cleaners ve Hoarders, ilkini trt Temizlik Hastaları adıyla yayınladı, internette izleyebilirsin, eşya biriktirmenin psikolojik boyutunu bu kadar derinlemesine bilmiyordum..
YanıtlaSilEvet trt belgeselde izliyorum temizlik hastalarini 😊Hoarders'i duymamistim bakayim hemen
SilMerhaba,
YanıtlaSilVertical yerleştirilen kıyafetler (t-shirt'ler gibi..) buruşmuyor mu? Buna bir çözüm buldunuz mu? :)
Tesekkurler..
Ayça Öğütoğlu
Merhaba, ben bir haftadır o şekilde katlanmış tshirtleri alıp giyiyor ve işe gidiyorum :) Buruşmuyor diyebilirim. Tabii kumaşın cinsine göre değişir ama zaten buruşacak kumaşlar üst üste dizdiğinizde de buruşuyor. Bence deneyin mutlaka.
SilBen de bunu Cansu Dengey'in bir videosunda öğrendim.Yapmayı çok istiyorum ama henüz cesaret edemiyorum :(
YanıtlaSilBence kitabını alıp okuyun mutlaka, tüm felsefeyi anlamak önemli, yoksa tek olay katlama yöntemi değil, o sadece konmarinin bir parçası...
SilSizi yeni takip etmeye başladım Özge Hanım. Gerçekten faydalı bilgiler veriyorsunuz. Bu aralar düzen konusuna ben de takmıştım, hatta dolapları düzenlemem gerekiyor. Bu yöntem çok iyi fakat daha çok çekmecelere uygulanır gibi anladım. Bizim T-Shirtlerimiz, kazaklarımız hep dolap içi raflarda üst üste. Yüksek boşluklu dolap raflarına nasıl uygulanır bilemedim. Kitapta bundan da bahsediliyor muydu? Teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba, öncelikle hoşgeldiniz bloguma :) Faydalı olabiliyorsam ne mutlu. Dediğiniz gibi konmari yönteminde çekmeceler çok işe yarıyor, ama dolap içi raflara da kutu kullanarak çözüm buluyoruz, bende şeffaf kutular vardı bir milyoncu dediğimiz yerlerden almıştım, onlar o kadar iyi oldu ki anlatamam. Hatta Marie Kondo diyor ki ayakkabı kutularını kullanın, depolama için masraf yapmayın. Ama ben ayakkabı kutularını hep attığım için şeffaf kutuları kullandım. Biraz internette gezinip araştırınca yeni çözümler üretiyor insan. Benim toplanma sürecim hala devam ediyor, bittiğinde çok mutlu bir insan olacağım :))
SilMerhaba ozge gercekten cok guzel bir yazi olmus.kitabi kindle a indirdim demissin ucretli mi acaba Dilek
YanıtlaSilMerhaba, çok teşekkürler. Evet amazondan satın alıp indirdim. Maalesef ücretsiz bulamadım :)
SilSende okuduktan sonra bende yaptım canım. Bir ara atıfta bulunarak blogda paylaşıcam inşallah. Özellikle Ada ve Eren'in çekmeceleri inanılmaz tertipli kalıyor. Aradıklarını hemen buldukları için dağılmıyor.
YanıtlaSilÇok sevindim işine yaramasına, benim tüm ev düzene girdi resmen :) Tamamladım tüm kısımları. Şimdi o kadar az dağılıyor ki etraf, çok mutluyum.
SilO kadar heyecanlandım ki şuan. Tam taşınma arefesindeyim ve geniş bir yer arıyorum eşyalarım sığsın diye. Ben dolap içlerinde daha az tozlansın diye kutu değil de hurçlara koyuyorum nevresimleri pikeleri. Hurç içinede bu metodla konulabilir sanırım
SilHurç dediğiniz kumaş yumuşak hurçsa biraz zor olabilir. Hazır taşınacaksınız madem bence kitabını alıp okuyun mutlaka. Çok yararlı oluyor.
SilÇok başarılı bir yazı paylaşmışsınız bana da ilham oldu gerçekten hemen ben de harekete geçmeliyim, kafama takılan birkaç soru var mesela kazaklar da bu yöntemle katlanabiliyo rmu? çok yer kaplamazlar mı?
YanıtlaSilNe güzel çok sevindim ilham olduğuna. Kazaklar da katlanabiliyor aslında, eğer uygun bir çekmece varsa güzel oluyor. Youtube da katlama videoları var, ama ben kazakları yine de rafa üst üste dizdim, çekmecem olmadığı için. Kitabını da bulursanız alıp okuyun mutlaka, çok ilham verici şeyler var.
SilO kitap bana da ilham olmuştu. Benim de çoraplarım, nevresimlerim, tişörtlerim aynı sizinkiler gibi hizaya girdi. Tek sorun eşim devam ettiremedi. İlk başlarda ben katlıyordum onu eşyalarını, sonra ona devrettim. O da eski düzenine geri döndü :) Ama kesinlikle hayat kurtaran bir kitap.
YanıtlaSilBen de arada bir elden geçiriyorum ama 6 aydan daha çok gidiyor bu şekilde :) Kitabı tekrar okusam diyorum hatta, yine heveslenip evi iyice sadeleştirmem lazım :)
SilMerhaba yazınızı ilgiyle okudum ve bende size bir tavsiye vermek isterim. Kullanmadığımız ve artık bize haz vermeyen kıyafetleri atmak yerine bahsedilen bağışta bulunmak ve ikinci el olarak sürdürülebilir yaşama katmayı tercih edenlerdenim bende. Bunun için şu siteyi oldukça sevdim ve sizinle de paylaşmaya karar verdim bir göz atmanızı isterim;
YanıtlaSilhttps://www.tarz2.com
Çok teşekkürler tavsiyeniz için, ben zaten hiç bir şeyi atmıyorum, Gökçe'nin küçülenlerini mahallede ihtiyacı olan çocuklara veriyorum, benim giysilerimi de yine aynı şekilde çevremde ihtiyacı olanlara dağıtıyorum. Hatta elden çıkaracağım mobilyaları bile o şekilde veriyorum. Benim kullanmadığım bir şey mutlaka başka birinin ihtiyacı olabiliyor. Bahsettiğiniz site 2.el satış sitesi, maalesef satmak bana göre değil ben hayır duası almayı daha kıymetli buluyorum. Teşekkürler.
SilMerhabalar ilk önce cevabınız için çok teşekkür ederim:) Benim arkadaşım sitede çalıştığı için biraz bilgi sahibiyim, aslında bu sebeple sizin yardımlarınızı gördüğüm için önermiştim. Sizin gibi yardımsever insanları bulmak gerçekten günümüzde oldukça zor...
Silwww.tarz2.com 2. el alışveriş sitesi olmakla beraber aynı zamanda kıyafetlerin satışından elde edilen kazancın sivil toplum kuruluşuna bağışlanabildiği bir site. Bununla birlikte kabul edilen markalar listesinde yer almayan kıyafetleri köy okullarına bağışlıyorlar. Dilerseniz siz de kıyafetlerinizi bağışlayabilirsiniz.
Peki, o zaman fırsatım olunca inceleyeyim. Çok teşekkürler.
Sil