Bundan yaklaşık 4 sene önce et mühürleme ile ilgili bir yazı yazdım blogda. O günden beri en çok okunan yazı oldu. Hala da okunmaya devam ediyor. Çünkü hepimiz evde yumuşacık ve lezzetli etler pişirmek istiyoruz ki aslında bir kaç şeye dikkat edince hiç de o kadar zor değil.
İyi et pişirmek için önce iyi bir et almanız lazım. Dolayısıyla bir kasabınız olmalı. Marketlerden aldığım etlerden çok memnun kalmadığım için, uzun zamandır aynı kasaptan alışveriş yapıyorum. Eğer et pişirmek konusunda çok tecrübeniz yoksa ve işi şansa bırakmak istemiyorsanız, bonfile alın. Hem yumuşacık, hem çabuk pişiyor hem de çok lezzetli. Yağı falan da yok löp löp yiyorsunuz.
İyi et pişirmek için ikinci olmazsa olmazınız döküm tava. Döküm tavam yok seramikte yapayım, granitte de olur belki diyorsanız, üzgünüm olmuyor. Sık sık et yapıyorsanız ve gerçekten iyi et yemek istiyorsanız, böyle bir yatırım yapmanız şart. Çünkü ben de aynı yollardan geçtim, teflonda falan yaptım, hatta oldu sandım ama döküm kullanmaya başlayınca olmadığını anladım.
Hele ki geçtiğimiz günlerde Staub'un ızgaralı döküm tavasıyla tanışınca, düz döküm tavamda da hakkıyla et pişiremiyormuşum onu anladım. Düz tavada eti biraz uzun pişirdiğimde üstü kararmaya başlıyordu ama ızgaralı tavada böyle bir sorun yok, istediğiniz kadar pişirebilirsiniz. Hele ki biraz kalın bir biftek pişirecekseniz düz tavada imkansız, içi pişsin derken üstü yanıyor.
Sonuç olarak Staub ızgaralı döküm tavadan çok memnun kaldığımı söyleyebilirim. Markayı biraz araştırdım, size de bilgi vermek isterim;
- 1974 yılında Fransa'da kurulmuş, bütün döküm ürünleri Fransa'da üretiliyormuş.
- Haziran 2008 de Alman Zwilling grubunun üyesi olmuş
- Tava ve tencerelerin tabanı döküm demir üstü emaye yani sıvı cam kaplama, bu sayede asla çizilmiyormuş.
- Aroma hafızası olduğu için bir önceki yemeğin tadı hafızada kalıyor ve gittikçe daha lezzetli yemekler pişiriyormuş.
- Özel ızgara yüksekliği sayesinde verimli mühürleme işlemi yapılmasına uygunmuş.
Bu kadar bilgiden sonra, tarife geçmenin zamanı geldi. Önce maydanozlu, yeşil soğanlı ev yapımı mayonez hazırlıyoruz, daha sonra bonfileyi döküm tavada pişirip yeşil mayonezi sos gibi üstüne dökerek sunuyoruz. Hatta yanında da fırında baharatlı patates yaparsanız tam bir akşam yemeği olacaktır.
Maydanozlu Yeşil Soğanlı Mayonez
1 yumurta
100 ml sıvıyağ (ben yarı yarıya zeytinyağ ve ayçiçek yağı kullandım)
1/4 bağ maydanoz (1 su bardağı kadar sadece yapraklarını koydum)
1 sap taze soğanın sadece yeşil kısmı
1 çay kaşığı hardal
1-2 yemek kaşığı limon (tadına bakarak ekleyin)
1 tutam tuz
- Öncelikle mutfak robotuna yumurta, hardal, maydanoz, taze soğan ve tuzu ekleyin, yeşillikler iyice parçalanıp pürüzsüz bir hal alana kadar çekin,
- Daha sonra sıvıyağı yavaş yavaş ilave ederek çekmeye devam edin. Yağı ekledikten sonra 1-2 dakika çekmeye devam edin, kıvam almaya başlayacak.
- Son olarak kıvamını bozmayacak şekilde damak tadınıza göre limonu ekleyip bir kez karıştırın (çok ekşi olmasın dikkat edin)
- Etiniz hazır olana kadar buzdolabına koyun.
Döküm Tavada Bonfile Izgara
- Etinizi pişirmeden en az 1 saat önce dolaptan çıkarın, tezgahta oda sıcaklığında beklesin.
- Döküm tavanızı en yüksek ateşte iyice ısıtın.
- Diğer tarafta etlerin önünü arkasını ayçiçek yağıyla yağlayın ve üzerine iri parça tuz serpin.
- Tava tamamen ısınınca (elinizi 10 cm üstte tutunca ısı vuruyorsa tamamdır) etlerinizi tavaya koyun, yüksek ateşte bir yüzünü 2 dakika pişirin, sonra diğer yüzünü de çevirip yine yüksek ateşte pişirin.
- Tavadan alıp ahşap bir tabak ya da kesme tahtasında 2 dk dinlendirin.
Fırında Baharatlı Patates
- İstediğiniz miktarda patatesi soyup kare kare doğrayın (orta büyüklükte)
- Fırın kabına koyun, üzerine tuz, bolca kekik, kırmızı toz biber ekin.
- 2-3 Yemek kaşığı zeytinyağı dökerek karıştırın, her tarafları baharat ve yağ olsun (Yağı fazla dökmeyin, vıcık vıcık olmasın)
- 200 derecede patatesler pişene kadar tutun.
Döküm Tava ilk Kullanım ve Bakımı hk.
Döküm tavanızı ilk kullanım öncesinde ve her kullanımdan sonra yağlarsanız yapışmazlık özelliğini de uzun süre korumasını sağlarsınız. Bunu nasıl yaparız diyorsanız;
- İlk kullanım öncesi sudan geçirdiğiniz tavayı kurulayıp ocağa koyun, ateşi açıp 2-3 dk tavayı ısıtın
- Ayçiçek yağı ile yağlayın 2-3 dk ateşte buharlaşmasını sağlayın
- Ocağın altını kapatın, tava soğuduktan sonra fazla yağı kağıt peçeteyle alın.
- Böylece tavanız yapışmazlık özelliği kazanacak.
Kullandığınız tencereyi yıkayıp kaldırmadan önce de bir peçete ile krem sürer gibi yağ sürerek rafa kaldırırsanız yapışmazlık özelliğini uzun süre korumuş olursunuz.
Döküm tava ile pişirdiğimde ortalık duman oluyor ve bir daha kullanmak istemiyorum haliyle:)) Nerede yanlış yapıyorum? Sizde de böyle oluyor mu?
YanıtlaSilYüksek ateşte kızdırıp eti attığınızda evet duman çıkıyor biraz ama öyle ortalığı saracak kadar değil. Belki siz tam ısınmadan koyuyor olabilirsiniz. Emin olamadım açıkçası.
SilBence fazla yağ koyuyor.. etleri yaglamak yeterli.
SilEtinizi kesip icinide gösterebilir misiniz bi dahaki fotoda? Ben mühürlemeyi yapiyorum, etin disi cok güzel renk aliyor ama etin ici kanli kaliyor ve yiyemiyoruz :( Icinin pismis olduguna nasil emin olacagiz?
YanıtlaSilBen kendime yapıyorsam içini orta pişmiş yapıyorum çünkü hafif pembe seviyorum, diğer türlü yumuşak ve sulu olmuyor, kuruyor et. Ama eşim pembelik görmek istemediği için çok pişiriyorum onunkini. Siz de bir sonraki sefer mühürledikten sonra biraz daha uzun pişirirseniz içi de iyice pişecektir.
SilTava ile beraber 200 derece fırında 10 dk tutun. İçi de kuru
YanıtlaSilmadan pişmiş olacaktır