Yıllar yıllar önce, 80'lerin sonu ya da 90'ların başı olsa gerek, bir tost makinesi alınmıştı eve. Arçelik'ti markası, ki zaten başka da marka yok gibi bir şeydi. İçindeki tost plakalarını ters çevirince waffle plakası oluyordu, o zamanlar duyulmuş şey de değildi. Neyse ki paketten bir de tarif çıkmıştı, o günden sonra haftasonu kahvaltılarımız şenlenmişti. Hoş annem krep falan yapıyordu ama, bunun şekli falan pek hoşumuza gitmişti. İşte biz ilk o zaman tanıştık Waffle'la, Türkiye'de yaygınlaşması ise çok çok sonraya denk geliyor.
Aslen Belçika'ya ait bir tatlı, genelde üstü meyveler ve soslarla süslenip yeniyor ama kahvaltıda peynirle de gayet güzel oluyor bence :)
Ben evlenirken bir arkadaşım Tefal'in minik bir tost makinesini hediye etmişti, 7 yıldır severek kullanıyorum, plakalarının çıkıyor oluşu bende, "waffle plakası da vardır kesin bunun, hemen alayım" heyecanı uyandırdı. 5-6 ay önce bir kaç servisi aradım yok bizde dediler. Tatmin olmadım, aklımın bir köşesine attım. Yurtdışında aynı modeli 2in1 şeklinde 2 çeşit plakayla sattıklarını gördüm. Geçen ay yine inatla 3 farklı servisi arayıp sonunda amacıma ulaştım. Dün uzun zamandır beklediğim waffle plakalarıma kavuştum.
Pazar kahvaltısında önceki günden kalan pankek vardı o yüzden waffle deneyemedim ama içim içimi yiyordu bir yandan, kalk dene şunları diye. Öğlen Gökçe'yle babası parka çıkınca ben ayaklarımı uzatıp dinlenmek yerine kendimi mutfağa attım :) Hemen pinterestte bulduğum iddialı bir tarifi denedim. Benim plakalar üst tarafını daha az kızarttı ama, tarif güzeldi, dışı kıtır içi yumuşak nefis bir waffle oldu. Hemen süslendi fotoğraflandı :) O fotoğraftaki de afiyetle yendi.
Aşağıda tarifi veriyorum, siz de deneyin bakalım beğenecek misiniz. Denemeleriniz #ozgeninoltasi etiketiyle instagramda paylaşabilirsiniz.
Not: Bir çok tarifte mısır nişastası yoktur, ama waffle'ın kıtır olmasının sırrı nişastaymış, bu şekilde denemenizi öneririm.
Malzemeler
- 3/4 su bardağı un
- 1/4 su bardağı mısır nişastası
- 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/4 tatlı kaşığı karbonat (karbonat yoksa 1 tatlı kaşığı kabartma tozu koyun)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı süt
- 1/3 su bardağı sıvıyağ
- 1 büyük yumurta
- 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa 1 paket vanilin)
- Derin bir kapta un, nişasta, kabartma tozu, karbonat, şeker ve tuzu karıştırın (toz vanilin kullanacaksanız onu da ekleyin)
- Diğer tarafta yumurta, süt ve sıvıyağı çırpın. (daha kıtır ve hafif waffle'lar için yumurtanın beyazını ayırın ve bir kapta kabarıp sertleşene kadar çırpın ve katı ve sıvı karışımları karıştırınca son olarak ekleyin)
- Sıvı karışımı unlu karışıma ekleyip tel çırpıcıyla un gözden kaybolana kadar karıştırın (çok fazla çırpmak yapısını bozar)
- Eğer yumurtanın akını ayrı çırptıysanız bu aşamada onu da ekleyip fazla söndürmeden tel çırpıcıyla karıştırın.
- Daha sonra waffle makinenizi ısıtıp, karışımdan alın plakalara yayıp pişirin.
- Eğer çok yapacaksanız, ilk yaptıklarınız soğumasın diye fırını 90 dereceye ısıtın, pişen waffleları ızgara tele dizip fırına atın. Hem sıcak kalacak hem çıtır olacaklar.
en kısa zamanda tarifi deneyeceğim, tşkler
YanıtlaSilÖlçü demi hata var bilemedim çok sıvı oldu hiç hamura benzemiyor
YanıtlaSilAkışkan olması normal, kurabiye hamuru olmayacak tabii ki. Hiç hamura benzemiyor derken hangi hamuru kast ettiniz tam anlamadım.
Sil