Annem ve teyzemin yemek becerileri anneannemden genetik miras, bu yaşta bile hala değişik tarifleri denemekten vazgeçmez. Öyle olunca, ben de farklı bir şeyler yapmak istedim. İşte bu pırasalı kiş günün en favori tatlarından oldu. Ben de anneannemden 10 üzerinden 11 aldım :))
Daha önce mantarlı kiş tarifi vermiştim, bu da aslında genel olarak onunla aynı, sadece ölçüleri yarım ölçü artırdım. Yapması o kadar kolay ki, daha önce neden denemedim diye pişman olabilirsiniz.
Aşağıdaki ölçüler 28 cm tart kalıbı için uygundur, daha küçük kalıp kullanacaksanız mantarlı kiş tarifindeki ölçüleri kullanabilirsiniz. Ve tarifin uzunluğuna bakıp gözünüz korkmasın, anlatması uzun sürdü de yapması çok kolay.
Öncelikle kiş hamurunu hazırlıyoruz, hamur denince gözünüz korkmasın, burada işi mutfak robotu yapacak :) Buz gibi tereyağ ve unu rondoda (robot) çekip sonra 2-3 kaşık buz gibi su ekleyip çalıştırınca hamur hazır oluyor. Sonra dolapta dinlenirken içini hazırlıyoruz. Yoğurma falan yok aman diyim, tereyağlarını eritmiyoruz ki, pişince kıyır kıyır bir kiş olsun.
Normalde kiş hamurunu ön pişirme yapan tarifler var, ki eskiden ben de öyle yapıyordum, ama sonra bir gün önden pişirmeden denedim. Ve sonuç gayet iyiydi, ben alt tarafı ıslak ve yumuşak mı olur diye endişe etmiştim ama kesinlikle öyle olmadı. Tabana yakın bir rafta pişirince gayet kıtır oluyor tabanı da.
Tüm detayları verdiysem, hemen pırasalı kiş tarifimize geçiyorum. Mutlaka denemelisiniz çok çok leziz oluyor.
Güncelleme: Fotoğraflar 16.Mart.2021 de güncellenmiştir. Yazının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçtikten sonra 10.Kasım.2014 te dedemi kaybettik :( Anneannem hala bizimle, hatta üstteki fotoğraflarını çektiğim kişlerden birini de o yedi ve yine bayıldı :)
Pırasalı Kiş
Porsiyon: 8-10 Kişilik
Hazırlık Süresi: 30 MinPişirme Süresi: 30 MinBekleme Süresi: 30 MinToplam Süre: 1 H & 30 M
Kıyır kıyır hamuru ve nefis pırasalı iç harcıyla tadına doyulmaz bir kiş.
Malzemeler
Kiş hamuru
- 150 gr tereyağ (Küp küp bölüp bir süre dondurucuda bekletin iyice soğusun)
- 230 gr un (2 su bardağı kadar)
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1,5 çay kaşığı toz şeker
- 5-6 yemek kaşığı çok soğuk su
Kiş Harcı
- 4-5 tane pırasa (Temizlenip ince ince doğranmış)
- 1 havuç (rendelenmiş)
- 1 su bardağı Lor Peyniri (Beyaz peynir de olur)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- Tuz
- 2 yumurta
- 1 su bardağı yemek kreması
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı
- Öncelikle kiş hamurunu hazırlamak için un, tuz ve şekeri mutfak robotu veya rondoya koyarak bir iki kez karıştırın
- Küp küp kesilmiş soğuk tereyağını ekleyin ve 5-6 kez döndürün. Hamur ve yağ karışıp kum gibi olacak.
- 2 kaşık soğuk su ekleyip bir iki kez çalıştırın, yine 2 kaşık su ekleyip karıştırın, bu aşamada hamur toparlanacak kıvama geldiyse su eklemeyi bırakın. Yaklaşık 5-6 kaşık yeteli olacaktır. (Hamurdan küçük bir parça alıp iki parmağınızla birleştirince dağılmıyorsa tamamdır)
- Hamur karışımını tezgaha döküp elinizle toparlayın, yalnız hamuru yoğurmuyorsunuz, sadece birleştiriyorsunuz yoksa özelliğini kaybeder.
- Hamuru streç filme sarıp 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin (Ben 1 gece önceden hazırlayıp dolaba koydum, isterseniz hazırlayıp dondurucuda 6 ay muhafaza edebilirsiniz)
- Hamur dinlenirken siz içini hazırlamak üzere, tavaya zeytinyağ ekleyin, doğranmış pırasa ve rendelenmiş havucu koyun üzerine 1-2 kaşık su gezdirerek biraz da tuz atın ve kapağını kapatıp kısık ateşte arada bir karıştırarak pişirin.
- Pırasalar iyice yumuşayıp pişince fazla suyunu süzün ve üzerine Lor Peynirini ekleyerek karıştırın.
- Dolaptan çıkardığınız tart hamurunu tezgahta 5 dakika dinlendirdikten sonra, iki yağlı kağıt arasında kalıbınızdan daha büyük ölçüde açın (epey ince olacak)
- Hamuru kalıbınıza alarak tabanına ve kenarlarına iyice yerleştirin, kenarlardaki fazlalıkları kesin.
- Pırasalı içi tart hamurunun üstüne güzelce yayın.
- Bir kasede yumurta, krema, süt ve rendelenmiş Muratbey Taze Kaşarı karıştırın ve pırasaların üzerine dökün.
- 180 derece tamamen ısınmış fırına koyarak yaklaşık yarım saat pişirin. Tartın üzeri iyice kızarınca fırından çıkarabilirsiniz.
Notlar:
200 gr standart bardak ölçüsü kullanılmıştır.
allah sağlık versin anneannenle dedene :)
YanıtlaSilcuma gününe misafirim gelecek. deneyeceğim tarifini. tart kalıbım yok ama ne yapsam ki?
Amin canım inşallah.
SilTart kalıbı şart değil, yuvarlak ya da kare istediğin bir borcam ya da fırın kabında yapabilirsin. Hamuru yayıp içini doldur. Kalıbı yağla ki çıkarması kolay olsun. Sonucu bekliyorum :)
Ne kadar tatlı bir duygu bu :)) anneanne ve dede'yi çaya davet etmek, imrendim doğrusu. Çok şanslısınız. Allah sağlıklı uzun ömürler versin!
YanıtlaSilPırasalı böreğe bayılırım, ama kişi hiç denemedim, sizden denediğim hiçbir tarif yanıltmadı beni, eminim kiş'te nefistir, deneyeceğim. Bu arada pırasanın beyaz ve yeşil kısımlarını beraber kullanıyoruz dimi?
Teşekkürler, sevgiler :)
Gerçekten biz anneanne ve dedemle doya doya vakit geçirdiğimiz için çok şanslıyız. Allah herkese sağlıklı ömürler versin.
SilPırasalı böreği beğendiyseniz buna da bayılacaksınız eminim :) Pırasanın beyaz ve yeşillerini ayırmıyorum bütün pırasayı doğruyorum.
Güzel sözleriniz için de çok teşekkürler.
Sevgiler...
Ellerine sağlık, bayılarak yerım de yapmam çünkü bu bildiğin zor bir tarif :) Dinlendirmeli beklendirmeli şeylere hiç gelemiyorum bir de ince açmak konusunda berbatım.
YanıtlaSilanneanne ile dedeye bayıldım allah daim etsin ömürlerini sağlıklarını
Tütencim öyle deme, çok kolay tarif aslında. Hamuru yoğurmaya bile gerek yok rondoda tırtlatıyorsun, içini hazırlarken de 1 saat dolapta tutuyorsun :) İnce açmak dediğim yufka kıvamında değil, üstünden merdaneyle gidip gelince kendi inceliyor zaten :) Yoksa benim de hamur açmışlığım yok hayatımda. Zor olsa ben de yapamam ki zaten, paçama yapışan bir Gökçe var evde biliyorsun :))) Öptümm seni.
SilÇok güzel görünüyor.Ben pırasalı böreği de çok severim.Hemen denenecek bu tarif.Sonucunu da buraya yazacağım.Sevgiler..
YanıtlaSilÇok teşekkürler, eğer pırasalı börek seviyorsanız bunu da mutlaka denemelisiniz. Sonucu bekliyorum :)
SilEllerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
SilEllerinize saglik. Tarif cok kolay ve sonuc mukemmel. Severek yapiyorum ve tadan herkes cok begeniyor. Tesekkur ederim bu guzel tarif icin :-)
YanıtlaSilBeğenilmesine çok sevindim, yorum bıraktığınız için de ayrıca teşekkürler. Sevgiler...
SilHamur hazır, dolapta; yarına pişecek... Tarif için çok teşekkür ederim emeğinize sağlık 😊😊
YanıtlaSilUmarım sonuç istediğiniz gibi olur. Şimdiden afiyet olsun.
SilMerhaba;
YanıtlaSilBu tarifi denedim, gayet güzel oldu. Ama bize bilhassa alt kısmı epey yağlı geldi, dolayısı ile çok yiyemedik. Bundan sonrakinde alt hamurunu pizza hamuru şeklinde yapıp pişireyim, sonra da içini üzerine yayayım, diyorum. Tart hamuru tarzı yağlı hamurlara alışık olmayanlar için bu da bir fikir olsun..
Tart hamurları yağ bazlı olduğu için ağır gelmiş olabilir, ama pizza hamuruyla da olmaz maalesef. Pırasalı pizza gibi bir şey çıkar ortaya, üstelik soğuduğunda da yenmez. Belki yağı daha az bir tart hamuru deneyebilirsiniz.
Sil