Kahvaltıda herkesin olmazsa olmazları vardır mutlaka, benimki peynir domatestir. Onlar varsa hiçbir şey aramam. Tatlı şeylerle aram olmadığından kahvaltıda reçel ve bal hiç olmasa da olur. Ama özellikle kışın, sofrada kaymak da varsa kapanışı bal kaymakla yapıp ağzımı tatlandırmak isterim.
İşte bu yüzden de evde reçel bulunmaz ama bir kavanoz balımız mutlaka durur bir köşede. Eğer marketten alacaksam mutlaka adı bilinmiş ve belli bir fiyatın üzerindeki markaları tercih ederim. Çünkü malum balda sahtecilik almış yürümüş.
Mayıs ayında Binbirçiçek'ten bir workshop daveti aldım, EKS Mutfak Akademi'sinde ballı tarifler yapacaktık. Yeri bana çok yakın olduğu için kızımı da alıp giderim değişiklik olur dedim.
Sabah 10:00 da hem kızı hazırla hem kendin hazırlan çık derken, hiçbir şey yemeden gittim EKS'ye, o yüzden de bizim için hazırlanmış kahvaltı sofrasını görünce çok mutlu oldum :)
Yavaş yavaş tüm bloggerlar toplanıp güzel bir kahvaltı sohbetine başladık, masada balla hazırlanmış kahvaltılıklar vardı. Ve de şeker yerine balla yapılmış limonata. Ben kaç bardak limonata içtim bilmiyorum ama o kadar lezzetliydi ki, limonatayı bundan sonra şekerle yapmamaya karar verdim.
Kahvaltı sırasında balla ilgili bir sunum dinledik ve yanlış bildiğimiz bazı şeyler öğrendik. Mesela petek balı daha doğal ve sağlıklı zannederiz ama maalesef petek balı analiz etmek mümkün olmadığı için içeriğini de öğrenemiyoruz. Arı kovanının yakınına şeker şurubu koyarak arının hızlıca petek yapması sağlanabiliyormuş, yani doğal bal yiyorum zannederek şeker şurubu yiyor olabilirsiniz. Hatta bir çok yerde fabrikalarda üretilen petekler de kullanılıyormuş.
Kamyonet arkasında, samanların üzerine konmuş satılan bal kavanozlarını görünce ahh işte en doğal bal, hemen alalım demiyor muyuz. Maalesef onların da denetimi ve analizi yapılmadığı için güvenilirliği şüpheliymiş.
Büyük marketlerden aldığınız ballara güvenebilirsiniz, çünkü raflara konan her üründen market de sorumlu olduğu için ceza yememek için denetimsiz, belgesiz bal satmıyorlar.
Binbirçiçek gibi büyük markalarda, gelen her bal analiz edilerek paketleniyormuş. Bu arada Balkovan, Balparmak ve Balçiçek markalarının aynı gruba (Altıparmak) ait olduğunu da öğrendik.
Bir de şöyle bir algı var, doğal bal kristalleşmez, bu da kesinlikle yanlış. Kristalleşmenin balın doğallığıyla ilgisi yok (aksine şeker şurubu katılmış ballarda kristalleşme görülmez). Çam balları kristalleşmeye karşı dirençlidir ama çiçek balı kışın soğuk havalarda kristalleşir, bunda bir sakınca yoktur. Benmari usulü ısıtarak çözdürülebilir.
Biz keyifli bir şekilde kahvaltımızı edip, bal hakkında da bilgilendikten sonra doğruca mutfağın yolunu tuttuk. Ballı tariflerimizi hazırlayıp ardından hep beraber yedik.
Bu güzel organizasyon için Binbirçiçek'e ve EKS Mutfak Akademisi'ne çok teşekkür ediyorum. Balla ilgili bilmediğimiz şeyler öğrendik, artık gönül rahatlığıyla alıp yiyebiliriz.
Post Comment
Yorum Gönder